Ross Reserve

Stellar® Range

ClientLocationYear CompletedRange FeaturedMaterials Used
Dandenong City CouncilRoss Reserve, Nobel Park, Victoria2016Stellar®Stainless steel
 

Client Problem:

Ross Reserve is located in Nobel Park Victoria, which is located in the City of Greater Dandenong, 35 km north-east of the Melbourne CBD.

The Ross Reserve 2012 Master Plan identified a need to provide a balance between sports and community spaces whilst allowing for increase community use of the reserve.

A skate park would be built and required a kiosk, public toilet, shelter, and seating to complete the functional space.

There were two stages to this project.

Stage 1 – Toilet Block & Kiosk
Stage 2 – Custom Shelters and paving

 

Specifications:

Stage 1 – The toilet building and kiosk was custom designed including colours and cladding. The toilet building was to ‘glow in the dark’ ensuring it was visible to all potential users without impacting on neighboring residential dwellings opposite.

Stage 2 – Two custom built shelters that would feature an oval shape and overlook the skate park.

 

Contractors:

The iconic toilet building concept was designed by Land Design Partnership and the cladding was designed by Sydney-based artist Emma Anna.

 

Challenges:

Stage 1 – We needed to adapt our standard toilet designs to reflect the vision and designs set out by Land Design and Emma Anna.

To reflect the vision, we manufactured a steel oval shaped roof with concealed gutters and downpipes. The Kiosk was manufactured entirely from stainless steel.

To achieve the ‘glow’ effect specified in the designs we backlit the external cladding with LED lighting.

Stage 2 – The shelters were an entirely customised solution. Due to their shape, meticulous planning was required by the ASCO team to ensure they would be executed true to design.

 

Result:

ASCO is a prequalified manufacturer of public restrooms for The City of Greater Dandenong. We were awarded the project at the end of 2015 and completed works mid-2016.

The result was an engaging and functional space for the community. Since opening in 2016, Ross Reserve has been consistently utilised by locals and visitors.

The space has seen continued developments and upgrades with further development plans specified by the council.

 

To find out more about our Stellar® Range of public amenities buildings, you can request a copy of our hardcover booklet here. Digital copies are also available.

A great way to consistently light up your entire public restroom without shadows. The clients concern about vandalism were satisfied by installing a graffiti resistant film over the internal cladding. Asco’s design team creatively detailed the roof so that roofing and gutters and downpipes were entirely concealed. CLIENT: City of Greater Dandenong. PARK DESIGNER: Lindsay Fraser.

View more Projects here.